SHMP.info
Home O Službi HMP Opštine O projektu Saradnici

Urgentna medicinaUrgentna medicina je deo sistema zdravstvene zaštite na koji se retko misli nadajući se da nam nikada neće trebati a ipak se očekuje da nam bude na raspolaganju neprekidno 24 časa u slučaju potrebe.

Svako stanje ili povreda koje bitnije može dovesti do narušavanja zdravlja spada u nadležnost Službi za hitnu medicisku pomoć u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

IntervencijaLekarska intervencija na terenu u situaciji kada se hitno treba otkloniti uzrok koji neposredno ugrožava život pacijenta zahteva da se na jednom mestu sabere svo prethodno znanje o načinu pristupa teško obolelim ili povredjenim licima. Specifičnost tih trenutaka je činjenica da je vremena za zbrinjavanje malo, meri se minutama ili desetinama minuta, a posledice neblagovremeno ukazane pomoći trajne.

Lekar je prinudjen da u kratkom periodu, od momenta pristupa unesrećenom koji takodje mora biti blagovremen, dijagnostikuje stanje, uz obično oskudan pomoćni instrumentarij, prepozna sve elemente koji vitalno ugrožavaju unesrećenog kako bi odabranim, preciznim radnjama, obezbedio nesmetano funkcionisanje svih vitalno važnih struktura, što traži brze i dobro znane postupke i odgovarajuću opremljenost.

Kvalitet prethodnog obrazovanja, odgovarajuća tehnička opremljenost dolaze do izražaja posebno u urgentnihm situacijama.

Obrada teme organizovanosti i opremljenosti službi hitne medicinske pomoći ima za cilj da načini realan presek stanja u ovom delu primarne zdravstvene zaštite i ukaže na potrebne mere za unapredjenje.

Primer prikaza rezultata istraživanjaIstraživanje koje je tokom februara meseca sprovodjeno u svim ustanovama zdravstvene zaštite u čijoj je nadležnosti organizovanje Službi hitne medicinske pomoći ili odgovarajuće službe u okviru Službe opšte medicine koje u hitnim stanjima intervenišu na terenu, sagledalo je organizovciju ovih službi, utvrdilo kojim lekarskim kadrom one raspolažu, opremljenost uredjajima i vozilima i posmatralo je dostupnost službi putem poziva na broj 94, dostupnost apoteka van redovnog radnog vremena, utvrdilo je broj intervencija ovih službi na terenu i sagledalo potrebe za ampuliranim lekovima i potrošnim sanitetskim materijalom.


Mali Idjoš Backa Topola Subotica Sombor Apatin Kula Odžaci Kanjiža Novi Kneževac Senta Čoka Ada Kikinda Novi Bečej Žitište Zrenjanin Sečanj Plandište Vršac Alibunar Bela Crkva Kovačica Kovin Opovo Pančevo Šid Sremska Mitrovica Irig Indjija Stara Pazova Pećinci Ruma Bečej Srbobran Žabalj Titan Vrbas Bač Bačka Palanka Temerin Bački Petrovac Beočin Novi Sad


Home | O Službi HMP | Opštine | O projektu | Saradnici

Copyright ©, SHMP.info